FIGUR 13-9. Sortstrubet bynkefugl (han) i typisk dansk ynglebiotop.

.

Inden for de seneste årtier er faunaen blevet beriget med en enkelt ny „hedefugl“, nemlig den sortstrubede bynkefugl (figur 13-9).

Den sidder ofte meget synligt og vogter over territoriet fra toppen af en urt, et tagrør eller på en hegnspæl. Den yngler i Danmark i to forskellige biotoper. De fleste yngler i vestjyske klitheder med fugtige partier, gerne i tilknytning til åudløb ved kysten. Mere fåtalligt yngler den også i hedemoser i indlandet, bl.a. i Sønderjylland. De senere år er den sporadisk truffet ynglende på tørre indlandsheder.

Den sortstrubede bynkefugl er med ca. 25 par en fåtallig dansk ynglefugl. Men bestanden er i langsom vækst (tabel 13-1). Fuglen er ganske hårdfør og i milde vintre kan den overvintre her. Næsten alle yngleparrene findes i Jylland, men inden for de seneste år har arten også etableret sig på Melby Overdrev ved Nordsjællands kyst.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Sortstrubet bynkefugl.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig