FIGUR 9-41. I Sen Kridt var havets udbredelse større end på noget andet tidspunkt i Jordens historie. Enorme områder af det europæiske kontinent var oversvømmede af et relativt dybt hav, hvor der aflejredes hvidt kokkolitkridt. Efter Surlyk m.fl., 2003.

.

I Sen Kridt fortsatte udviklingen med opsprækningen af superkontinentet Pangæa. Europa-Afrika og Nordamerika-Sydamerika gled stadig fra hinanden under den fortsatte dannelse af Atlanterhavet.

Det danske område lå i Sen Kridt på omkring 45° nordlig bredde. Der herskede et udpræget drivhusklima på Jorden. Temperaturforskellen mellem ækvator og polerne var små, og der er ingen klare vidnesbyrd om iskapper i de polare egne. Tværtimod var der tempereret klima selv på ret høje breddegrader. Iltisotop-data (se afsnittet Klimaarkiver (inkl. efterfølgende afsnit)) fra de engelske lag fra Sen Kridt viser, at temperaturen steg til et maksimum med havoverfladetemperaturer på omkring 28 °C. Derefter faldt temperaturen gradvist mod slutningen af Kridt. Årsagen til drivhusklimaet og de høje temperaturer var sandsynligvis, at atmosfærens CO2-indhold var betydeligt højere end i dag.

Det kom fra de vulkaner, der blev dannet i forbindelse med hurtig havbundsspredning i Stillehavsområdet.

Aflejringer fra Sen Kridt er næsten totalt domineret af hvidt kokkolit-kridt. Lerindholdet falder hurtigt opefter i kridtaflejeringerne og er meget lavt, generelt under 1%, gennem hovedparten af lagserien. Det viser, at nedbøren over landområderne og dermed afløbet af lerholdigt vand, var meget ringe. Landområderne var nedslidte og lavtliggende, fordi de sidste markante jordskorpebevægelser fandt sted i Sen Jura. Havspejlet var meget højt, det højest kendte i Jordens historie. Et vidt udstrakt hav dækkede enorme områder af de nordamerikanske, europæiske og asiatiske kontinenter, og altså også hele det danske område (figur 9-41).

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Sen Kridt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig