Det er vigtigt at understrege, at påvirkningen af vores havmiljø med næringsstoffer og miljøfarlige stoffer sker samtidigt, og at de derfor ikke kan opfattes som helt isolerede fænomener. Der er desuden et tæt samspil mellem dem og de naturlige svingninger i fysisk-kemiske faktorer som f.eks. vind og nedbør.

Virkningen af mange miljøfarlige stoffer er afhængig af lokale biologiske, geologiske og kemiske processer i bunden samt stoffernes biotilgængelighed, dvs. deres evne at blive optaget i en organisme og eventuelt ført videre i fødekæden. F.eks. kan koncentrationen af organisk stof have en afgørende indflydelse på et miljøfarligt stofs opløselighed i vandet og dets evne til at binde sig til partikler. På den måde får det organiske stof betydning for det miljøfremmede stofs giftighed og for, hvor store mængder af det der reelt bliver optaget i en organisme ved en given koncentration.

Samspillet mellem disse faktorer kan føre til højst uventede resultater af udsættelse for miljøfarlige stoffer. F.eks. har forsøg vist, at forurening med insektgifte, TBT og olie mod forventning kan føre til øget vækst af planteplankton. Årsagen viste sig at være, at dyreplankton som vandlopper er så følsomme over for disse stoffer, at de i deres tilstedeværelse ikke er i stand til at æde nok planktonalger til at holde deres antal i skak.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Samspillet mellem næringsstoffer og miljøfarlige stoffer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig