Ringsælen (Phoca hispida) er udbredt i hele det arktiske område. Den yngler som grønlandssælen på is og er derfor knyttet til havområder med i de mindste sæsonmæssige isdannelser. Den nærmeste ringsælbestand lever i den indre Østersø, og dyr herfra gæster formentlig meget sjældent danske farvande fra øst.

Voksne individer bliver op til 165 cm lange og vejer mellem 50 og 100 kg. Nyfødte unger er i gennemsnit 60- 65 cm lange og vejer 4-5 kg I Danmark er ringsælen fundet i Øresund (1863), i Guldborg Sund (1923) og ved Christiansø (1950). Langs den tyske Østesøkyst kendes fund fra Lübecker Bucht (1984) og Slien (1989).

I 1974 blev en ringsæl, der var mærket i Holland, fundet i den danske del af Vadehavet. Denne sæls herkomst er uvis, men den kan være kommet hele vejen ned fra Grønland eller Hvidehavet. Der er adskillige dødfund af ringsæler fra den slesvig-holstenske del af Vadehavet over de sidste 50 år, og det kunne tyde på en ret hyppig forekomst.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Ringsæl.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig