FIGUR 13-10. Rødrygget tornskade (han) på udkigspost.

.

Det er altid en særlig oplevelse at se en rødrygget tornskade, som er en halvstor og smuk spurvefugl med en noget rovfugleagtig fremtoning (figur 13-10). På Øerne er denne tornskade de seneste 30 år blevet en mere spredt forekommende og fåtallig ynglefugl. Men i Vest- og Sydjylland er den stadigvæk forholdsvis udbredt som ynglefugl. Her synes den oven i købet at være gået lidt frem visse steder. Fuglen ankommer sent, sædvanligvis omkring midten af maj, og rejser tidligt, allerede i løbet af august. Vinterkvarteret er i det sydlige Afrika.

I Østdanmark lever denne tornskade især på åbne, tørre græslandsarealer med tjørne- og slåenkrat og spredt trævækst. Den yngler ofte på strandoverdrev ved kysten. I Jylland træffes den på heder i tilgroning, og i større lysninger, der opstår ved renafdrifter i nåleplantagerne. I det sydlige Jylland yngler fuglen spredt i det åbne land. Langs den jyske vestkyst yngler den spredt i de åbne sommerhusområder hele vejen fra Blåvand i syd og til Skagen i nord.

Den rødryggede tornskade lever især af større insekter, som fanges og spiddes på torne. Herved samler den et forråd, der kan anvendes i perioder med dårligt vejr, hvor insekterne ikke er så aktive. Som supplement fanger den fugleunger og mus. Mindre spurvefugle som blåmejse kan også indgå i tornskadens menu. Det er således ikke mærkeligt, at man ofte ser småfugle skræppe op, når tornskaden er på jagt i sit territorium. En enkelt sanger trives dog nær tornskaden og danner nærmest partnerskab med den. Det er høgesangeren, vor største sanger. Den var i begyndelsen af 1900-tallet udbredt over hele landet, men gik derefter vedvarende tilbage. I slutningen af 1990'erne forsvandt de sidste ynglepar.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Rødrygget tornskade.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig