Ophobning af organisk kulstof i havbunden

Havbundens nedbrydning er på kort sigt en kilde til kuldioxid, og sammen med frigivelsen af næringsstoffer sikrer det en fortsat primærproduktion i vandsøjlen. En mindre del af det tilførte organiske kulstof er dog meget svært nedbrydeligt. Dette gælder eksempelvis lignin, der praktisk talt ikke kan nedbrydes anaerobt.

Det svært nedbrydelige organiske stof ophobes i sedimentet og indgår i de sedimentære aflejringer, der i en vis udstrækning kan danne grundlag for fremtidige fossile kulstofdepoter. I et geologisk tidsperspektiv virker havbunden derfor som et dræn for kulstof. Ophobning af unedbrydeligt organisk stof i havbunden er den vigtigste reguleringsmekanisme for kuldioxidkoncentrationen i atmosfæren. I sidste ende har nedbrydningsprocessernes effektivitet indflydelse på atmosfærens O2- og CO2-koncentration og dermed på klimaet og det biologiske liv på Jorden.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Ophobning af organisk kulstof i havbunden.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig