Levende organismers vækst og formering er baseret på en sammenbygning af grundstoffer og simple, kemiske forbindelser til sammensatte, organiske molekyler i komplekse levende væv. Nedbrydning er den modsatte proces, som ender med, at de organiske molekyler igen spaltes til simple, uorganiske forbindelser, der kan genbruges som byggesten til nye levende organismer.

Nedbrydningen er en kombination af fysisk findeling af de døde plante- og dyrerester og en kemisk spaltning af de molekyler, som det organiske stof er sammensat af. Denne proces er ganske kompliceret og ofte langsom. Den involverer en række forskellige organismer, som indgår i meget artsrige og komplicerede fødekæder. En meget stor del af skovens arter er direkte eller indirekte involveret i nedbrydningen og den efterfølgende recirkulering af næringsstoffer (se Næringsstoffer).

I dette kapitel præsenteres nedbrydningens vigtigste aktører og deres aktiviteter, og der gøres rede for nedbrydningens forløb med udgangspunkt i to forskellige nøgleprocesser i skoven. Den ene proces er forholdsvis simpel og handler om aldring og nedbrydning af træernes blade. Den anden proces handler om aldring og nedbrydning af hele træer. Denne proces er overordentlig kompleks og indbefatter mange forskellige levesteder, der hver især byder på særegne processer og samspil, der varetages af et utal af forskellige organismer.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Nedbrydning.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig