FIGUR 12-33. Makrel.

.

Tilhører makrel- eller tunfamilien. Den er en sæsonfisk, der kun besøger os om sommeren for at gyde. Den har en torpedoformet kropsfacon, der viser, at der er tale om en god svømmer. Den har fem små finner på over- og underside af haleroden. Halen er kraftig og dybt kløvet. Undersiden er sølvskinnende, mens ryggen er mørk med blågrønne striber (figur 12-33). Makrellen kan blive omkring 50 cm lang og veje omkring 3 kg. Den lever i farvandene fra Middelhavet til Nordnorge og optræder ofte i store stimer.

Makrellen overvintrer på 100-200 m’s dybde i Nordsøen. I perioden april-august trækker den ind i de danske farvande for at gyde og æde. Legen finder sted i overfladen, og hunnen gyder op til 1 million, ca. 1 mm store æg frit i vandet. Æggene klækkes allerede efter ca. 6 dage i det solopvarmede overfladevand. Larverne er omkring 4 mm lange ved klækningen og lever pelagisk, indtil de om efteråret trækker ud på overvintringspladserne i Nordsøen. I løbet af det første år vokser fiskene til en størrelse af omkring 20 cm og kaldes så sildemakrel.

Det er en værdifuld fisk, som nu til dags primært fanges med snurpenot. De store notbåde på vestkysten kan være heldige at fange 600-1000 ton i et kast. Mindre fangster opnås med bundgarn.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Makrel, Scomber scombrus.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig