FIGUR 15-8. MacArthur og Wilson foreslog, at artsantallet på en ø ikke beror på en fastlagt artssammensætning, men er resultatet af en balance mellem fortløbende indvandring og forsvinden af arter. Den vandrette akse viser øens artstal, S, og den lodrette akse viser den hastighed, hvormed arter indvandrer eller forsvinder målt som antal arter pr. tidsenhed. Indvandringshastigheden forventes at afhænge af øens artsantal. Indvandringen sker hurtigt til artsfattige eller artstomme øer og falder gradvist mod nul, når alle arter fra artspuljen (P) er indvandret. Forsvindingshastigheden vil være lav, når få arter er etableret på øen, mens mange arter forsvinder på grund af konkurrence eller forstyrrelse, når mange arter er etableret. Hvor indvandrings- og forsvindingshastighederne er lige store, er artsantallet i ligevægt (S*).

.

FIGUR 15-9. Arealets betydning for indvandring, forsvinden og forventet antal arter på små og store øer. Man kan forvente, at et større areal rummer flere ressourcer. Hvis forsvindingshastigheden afhænger af konkurrencen om ressourcerne, må man derfor forvente, at forsvindingshastigheden almindeligvis vil være lavere for en stor ø end for en lille ø. Dette er her illustreret ved, at forsvindingskurven ligger lavere for den store ø end for den mindre. Skæringspunktet mellem indvandrings- og forsvindingskurven findes ved et højere artsantal, desto større øen er.

.

Der er flere teorier, som forsøger at forklare dette mønster. Én af teorierne er R. MacArthurs og E. O. Wilsons ligevægtsteori, som siger: Artsantallet på en ø bestemmes af en ligevægt mellem arters indvandring til og forsvinden fra øen.

Ifølge teorien afhænger indvandringshastighed og forsvindingshastighed af artsantallet på øen. Idéen er egentlig let at forstå: Hvis øen er „tom“, vil det være let for arter fra fastlandet at indvandre, men er der mange arter til stede, vil mange af de nytilkomne individer tilhøre arter, der allerede i forvejen findes, og så vil deres ankomst ikke ændre artsantallet. Indvandrings hastigheden bliver teoretisk nul, når alle arter fra fastlandet er repræsenteret på øen. Forsvindingshastigheden forløber modsat: Hvis øen er „artstom“, kan der naturligvis ikke forsvinde nogen, og den del af forsvindingsprocessen, der skyldes fortrængning på grund af konkurrence, vil være mest fremtrædende, når mange arter er til stede og konkurrerer indbyrdes om de begrænsede ressourcer.

Dette kan illustreres i et koordinatsystem, hvor artsantallet afsættes på x-aksen, og hvor hastigheden af indvandring eller forsvinden afsættes på y-aksen (figur 15-8). I dette koordinatsystem vil indvandringshastigheden følge en faldende kurve med øget artsantal, og forsvindingshastigheden vil tilsvarende følge en stigende kurve. Ved et vist artsantal skærer de to kurver hinanden. Her er de to hastigheder lige store – der kommer med andre ord lige så mange arter ind, som der forsvinder. Her er artsantallet i ligevægt og konstant.

Hvis forsvindingshastigheden afhænger af konkurrencen om ressourcerne, er det forståeligt, at den er afhængig af øens størrelse. Desto større et areal øen har, desto flere ressourcer kan der være på den, og derved vil færre arter blive fortrængt. Derfor vil forsvindingshastigheden for en stor ø almindeligvis ligge lavere end for en lille ø. Dette er antydet i figur 15-9 ved, at forsvindingskurven ligger lavere for den store ø end for den mindre.

Indvandringshastigheden vil bl.a. afhænge af chancen for, at et individ „lander“ på øen, men som regel regner man med, at denne virkning er af mindre betydning. Skæringspunktet mellem indvandrings- og forsvindingskurven vil være længere til højre for den større ø – man skal altså forvente et højere artsantal på denne.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Ligevægtsteorien.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig