Landsvale

FIGUR 13-30. Landsvaler er afhængige af menneskeskabte rum.

.

Landsvalen er blandt vores mest populære forårsbebudere. Den er velkendt blandt folk på landet, der er så heldige at have den boende. Det er en fugl, som giver uendelig megen liv og glæde. Men det er også en fugl, som er afhængig af menneskers velvilje. For landsvalen anlægger i modsætning til bysvalen kun sine reder inden døre. Og derfor er det naturligvis nødvendigt for den at kunne flyve ind og ud af bygningerne (figur 13-30).

Gårde med dyrehold tiltrækker flest insekter, og derfor er det især sådanne steder, der yngler mange landsvaler. Men svalen kan også slå sig ned i staldbygninger, hvor der ikke længere holdes dyr. Åbentstående vinduer er dog en forudsætning.

Den er stadigvæk en ret talrig ynglefugl i Danmark. Men vi véd ikke præcist, hvor mange svalepar, vi har.

Efter langvarig tilbagegang menes antallet af landsvaler i dag kun at være en fjerdedel af, hvad det var i 1960'erne. Det er væsentlig færre landbrug med husdyr, og specielt et reduceret kvæghold, der har formindsket levemulighederne. I Vest- og Nordjylland, hvor kreaturerne er koncentreret, finder vi i dag de tætteste svaleforekomster. Landbrug med svinehold er mindre egnede som levested for svalerne. Det skyldes både, at moderne svinestalde nærmest er hermetisk lukkede, og at dyrene ikke kommer på græs i sommerhalvåret.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Landsvale.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig