Klumpfisk, Mola mola

FIGUR 12-98 (a). Klumpfisken Klumpe fra Nordsømuseet.

.

FIGUR 12-98 (b). Klumpfisk og dykker.

.

FIGUR 12-99. 13 mm lang unge af klumpfisk.

.

Denne fisk kan ikke forveksles med nogen anden fisk (figur 12-98). Den er har en kort, sammentrykt krop og mangler stort set hale. Den har en stor rygfinne og en stor gatfinne. Bugfinner mangler, brystfinnerne er små, og munden er lille. Klumpfisken kan blive op til 3 m lang og veje mere end et ton, og den hører således til blandt de tungeste benfisk.

Den lever pelagisk i de tropiske og tempererede oceaner, men er en regelmæssig sommergæst i Nordsøen og når en gang imellem helt ind i Østersøen. En stor del af tiden tilbringes drivende med havstrømmen i vandoverfladen, ofte med rygfinnen strittende op i luften. Når klumpfisken svømmer, gøres det ved at vrikke de luffeformede ryg- og gatfinner langsomt fra side til side – den svømmer forbavsende godt med de underlige finner, som også bruges til at styre med.

Føden består bl.a. af ålelarver, fisk og vandmænd. Munden er en lille rund åbning med skarpe kanter, men uden egentlige tænder. På trods af den lille mund og det forhold, at føden bl.a. består af ikke særligt næringsrige vandmænd, kan de dog vokse hurtigt. En kendt klumpfisk, Klumpe, fra Nordsømuseet i Hirtshals, voksede i løbet af 5 år fra 20 kg til omkring 300 kg.

Hunnen gyder, bl.a. i Sargassohavet, omkring 300 millioner æg. Det største kendte antal for nogen benfisk. De ca. 3 mm lange nyklækkede larver udvikler 5 torne til beskyttelse (figur 12-99). Disse torne såvel som halen forsvinder igen senere, når klumpfisken bliver større.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Klumpfisk, Mola mola.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig