Den lille kirkeugle er ikke meget større end en stær. Som en af vore få ugler jager den om dagen. Kirkeuglen er nært knyttet til mennesker og yngler i hulrum i bygninger, under tagspær og lignende. Tidligere ynglede den også i gamle, hule træer i levende hegn. Føden adskiller sig fra de øvrige uglers ved i stort omfang at bestå af insekter, bl.a. biller, og regnorme. Men mus og småfugle kan også optræde på menuen.

Kirkeuglen var frem til 1960'erne udbredt over det meste af Jylland og på Fyn, men den er si den gået voldsomt tilbage. I dag findes der kun større bestande i Himmerland og Vendsyssel. Spredte ynglepar kan dog træffes i det meste af Jylland. Den samlede bestand blev i forbindelse med Dansk Ornitologisk Forenings atlasprojekt i 1993-96 opgjort til ca. 200 ynglepar. I 2003 var bestanden reduceret til under 100 par.

Kirkeuglen jager typisk inden for ret kort afstand fra redestedet. Den har behov for, at der er ekstensivt udnyttede græsmarker eller græsningsfolde tæt op til ejendommen. Den er derfor blevet ramt af strukturudviklingen i landbruget, hvor specialisering har medført færre blandede landbrug og reduceret kreaturhold, hvorved tidligere tiders græsningsfolde ved gårdene i vidt omfang er forsvundet. Vejrabatter er mange steder blandt de få tilbageværende, egnede fødebiotoper for kirkeuglen. Dermed er risikoen for trafikdrab forøget, og det er formentlig en betydningsfuld dødsårsag her i landet.

Da landejendomme i vore dage sjældent er forsynet med hulrum og sprækker i murværket, er bolignød et problem for kirkeuglen. Derfor kan redekasser være en hjælp. Hvis de opsættes inde i bygninger, er det vigtigt at sikre uglerne fri ind- og udflyvning. Kirkeuglen er dog i højere grad end sløruglen tilbøjelig til også at yngle i redekasser, der er opsat uden for bygninger.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Kirkeugle.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig