FIGUR 17-32. Danske landinger af jomfruhummer fra Kattegat, Skagerrak og Nordsøen.

.

Jomfruhummer, eller dybvandshummer som den også kaldes, lever i huler på blød bund i Kattegat, Skagerrak og Nordsøen. Fiskeriet foregår med bundtrawl og er størst om sommeren. Indtil 1980'erne foregik det meste af fiskeriet i Kattegat, men sidenhen flyttede en stor del af det til Skagerrak, og i de seneste år har man også fisket i Nordsøen.

Takket være en øget fiskeriindsats og en stigende fangsteffektivitet, som skyldes, at hver båd nu samtidig fisker med to eller flere trawl, har fangsten været stigende og ligger nu på omkring 5.000 tons om året (figur 17-32).

Jomfruhummerne kan kun fanges, når de har forladt deres huler og opholder sig på bunden. Da hunnerne er mindre tilbøjelige til at forlade hulen, mens de bærer æg, domineres fangsten af hanner. Jomfruhummerne kommer især frem om aftenen og om morgenen, en adfærd som til dels styres af lysintensiteten. De vil imidlertid også være tilbøjelige til at forlade deres huler, hvis iltindholdet i bundvandet falder, og det kan i år med iltsvind bevirke, at fangsterne midlertidigt stiger. Op gennem 1980'erne var der i flere år iltsvind ved bunden i Kattegat om efteråret, og i en periode forsvandt jomfruhummerne tilsyneladende fra store dele af det sydlige Kattegat.

Det er vanskeligt at vurdere jomfruhummerbestandenes størrelse. Dels er det kun den del af bestanden, som er oppe på bunden, der kan fanges, dels er det vanskeligt at bestemme deres vækst og dødelighed. Ligesom andre krebsdyr vokser jomfruhummerne ved at skifte skal, så der er ingen skeletdele med spor af vækstringe at basere aldersbestemmelsen på.

Mindstemålet for jomfruhummerne i Kattegat og Skagerrak er 13 cm. Da fiskeriet foregår med småmaskede redskaber har der i en årrække været store bifangster af undermålshummere i fangsterne. Ikke desto mindre konkluderer ICES, at bestandene ikke udviser tegn på overfiskeri.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Jomfruhummer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig