Hvor findes aflejringer fra Neogen?

FIGUR 11-3. Prækvartær-overfladen består af de lag, der findes under istidernes lag (se kapitlet Istider og mellemistider). Aflejringer fra Neogen findes i Midt- Vest- og Sønderjylland samt ved Middelfart på Fyn.

.

FIGUR 11-4. Et snit gennem Jylland, der viser fordelingen af sandede og lerede aflejringer fra Neogen. I den mellemste del af Jylland dominerer sandede aflejringer, mens det er lerede aflejringer, der dominerer i den sydlige del af Jylland. Kystlinjen lå derfor fortrinsvis i det mellemste Jylland, mens der mod syd var åbent hav.

.

Aflejringerne kan i dag ses i Midt-, Vest- og Sønderjylland samt omkring Middelfart på Fyn (figur 11-3). De kan især ses i kystklinterne langs Lillebælt ud for Kolding og langs Vejle Fjord, men også i flere grus- og lergrave i det jyske område samt i klinter langs den vestlige del af Limfjorden. Lagene kendes desuden fra boringer i det jyske område og fra Nordsøen (figur 11-4).

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Hvor findes aflejringer fra Neogen?.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig