Trias-lagseriens udvikling er ikke særlig godt kendt. Den ligger næsten overalt dybt begravet, og blotninger kendes kun fra Skåne og Bornholms sydkyst. Dybe boringer har dog givet et billede af variationen i de dybtliggende lag, men manglen på blotninger betyder, at dyre- og plantelivet fra Trias i det danske område ikke er så godt kendt.

Derimod er der mange blotninger af lag fra Jura på Bornholm og i Skåne, og der er talrige opborede kerner fra både Det Danske Bassin og Nordsøen på grund af Jura-lagenes store betydning for olieindvindingen. Dyre- og plantelivet i Jura er derfor ganske godt kendt.

Lag fra Tidlig Kridt findes på Bornholm, og de kendes også fra boringer i Nordsøen. Lag fra den ældre del af Sen Kridt kendes fra Bornholm. Fra den yngre del kan lag ses i kridtklinter og kridtgrave, og de kendes fra mange boringer i Danmark. Klinterne findes langs kysterne på Sydsjælland, Møn og Djursland, og kridtgravene findes især i Nordjylland.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Hvor findes aflejringer fra Mesozoikum?.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig