FIGUR 13-30. Hvalros fra Trans Strand.

.

Strejfende hvalrosser (Odobenus rosmarus) har optrådt i Danmark fem gange, hovedsageligt langs Nordsøkysten. I januar 1927 blev en hvalros set ved Skagen, og sandsynligvis var det samme dyr, der nogle dage senere blev skudt i nærheden af Göteborg. I december 1975 gik en hvalros i land syd for Thyborøn, og seks år efter i 1981 aflagde en anden hvalros Trans Strand (figur 13-30) ved den jyske vestkyst et besøg. I 1999 gik en hvalros i land ved Uggerby i Vendsyssel. Dyret blev anset for at være så svækket, at det blev besluttet at aflive det.

I april 1939 fik de indre danske farvande besøg af en hvalros, som var svømmmet ned gennem Øresund. Den blev siden observeret ved den østtyske kyst og i Lübecker Bucht. I 1960 blev en hvalros beskudt på nordspidsen af den tyske ø Sild, og dyret er måske flygtet mod nord ind i danske farvande.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Hvalros.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig