FIGUR 16-20. Hasselkrat har ofte gennem århundreder været drevet som stævningsskov for at skaffe hegningsmaterialer (gærdsel) og brændsel. Langeland.

.

Stedvist findes krat, der er helt eller næsten helt domineret af hassel.

Haslen var den første skyggetræart, som indvandrede efter istiden for ca. 10.500 år siden. I op mod 1500 år var store dele af landet domineret af hasselskove, stedvist med skov-fyr og birk, indtil de egentlige, mere skyggegivende skovtræer som eg, elm og især lind indvandrede.

Nutidens hasselskove rækker næppe så langt tilbage, men er oftest gamle stævningsskove, der har forsynet de enkelte gårde med hegningsmateriale (gærdsel), byggematerialer og brændsel. Hasseldominerede skove kan også være fremkommet ved, at en mellemskovs overetage af eg og ask er blevet hugget bort.

Hasselkrat kan være fra 3-5 og op til 10-12 meter høje og være nærmest skovagtige. På grund af haslens evne til at danne dyb skygge og jævnligt nye stammer til erstatning for gamle, der dør bort, kan den længe holde højtvoksende, konkurrerende skovtræarter stangen og opretholde dominansen i lang tid.

Hassel vokser helt overvejende på muldbund, og de fleste steder ses en rig forårsflora med bl.a. hvid og gul anemone, lærkespore, guldstjerne – og stedvist den klorofylløse snylteplante skælrod, der også kan gro på hassel. Sommerfloraen er derimod ofte meget sparsom på grund af haslens skygge.

Hasselkrat har et meget interessant svampeliv med mange små trævlhatte, foldhatte og slørhatte, der danner mykorrhiza med hassel. Desuden findes der ofte en rigdom af vednedbrydende svampe, hvoraf nogle er snævert tilknyttede denne ene vært. På Øland og i de vestnorske fjorde hører hasselkrat til de artsrigeste svampebiotoper med forekomst af en lang række sjældne og truede svampe, hvoraf mange synes at være uddøde i Danmark.

Af smådyr tilknyttet hassel er nøddesnudebillen (Balaninus nucum) den kendteste, for det er dens larver, der optræder som “orm” i hasselnødderne. Til de mere synlige insekter på hassel hører hasselbladrulleren (Apoderus coryli), en snudebille, der ligesom birkebladrulleren skaber et perfekt levested for sine larver ved at rulle et blad sammen til et hylster.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Hasselkrat.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig