Naturovervågning i såvel det åbne land som skove tager udgangspunkt i EU’s habitatdirektiv, som bl.a. pålægger medlemstaterne at beskytte udvalgte naturtyper som levesteder for planter og dyr. Habitatovervågningen i skov skal fastlægge naturens tilstand samt beskrive sammenhænge mellem påvirkninger, tilstand og udvikling i de danske skovnaturtyper på Habitatdirektivets liste.

Overvågningen foregår på en række stationer, som udlægges i de udvalgte skovnaturtyper. Overvågningen udføres dels af de statslige miljøcentre og dels som en del af skovstatistikken. Habitatovervågningen følger bl.a. karakteristiske arter. Derfor er floraregistreringer en vigtig del af habitatovervågningen. Planternes artssammensætning og udvikling over tid viser, hvilken skovnaturtype der er tale om, og bidrager til information om naturtypens tilstand. En anden vigtig parameter i beskrivelsen er mængden af dødt ved, fordi mange svampe, insekter og andre dyr har brug for døde stammer og grene som levesteder.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Habitatovervågning.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig