FIGUR 6-1. Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor grundfjeldet når op til jordoverfladen. Her er det Hammeren på Bornholm, set mod Hammershus Slotsruin.

.

Det hårde grundfjeld fra tidsafsnittet Prækambrium består af de ældste bjergarter i det danske område. Grundfjeldet kan groft betegnes som det danske landskabs fundament, som alle de yngre aflejringer hviler på.

På Bornholm findes grundfjeldets bjergarter helt oppe i terrænoverfladen på store dele af øen, hvad der giver jordoverfladen markante former og et karakteristisk udseende (figur 6-1). I det øvrige Danmark ligger det prækambriske grundfjeld dybt. Det nås først i 835 m's dybde i en boring ved Glamsbjerg på Fyn, mens det ude i Nordsøen ligger i hele 2.500 m’s dybde. Bornholm er derfor det eneste sted i Danmark, hvor man kan opleve fjeld af granit og gnejs af den type, som kendes fra nabolandene.

Kendskabet til grundfjeldet har man derfor på Bornholm fra feltarbejde. I resten af landet kender man grundfjeldet fra opborede prøver og seismiske undersøgelser, hvor man ved hjælp af lydbølger fra en eksplosion eller et hårdt slag måler dybden til bjergarterne.

Man siger, at grundfjeldet er Danmarks ældste bjergarter, men selvfølgelig var der også bjergarter og sedimenter i det danske område, før grundfjeldet blev dannet. De eksisterer bare ikke længere, da de er blevet omdannet til grundfjeldet. Derfor kender man ikke deres historie.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Grundfjeldet – Danmarks fundament (Prækambrium).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig