At komme med konkrete bud på den fremtidige udvikling inden for et bestemt område er naturligvis præget af stor usikkerhed. Tit har man forsøgt at forestille sig, hvor den teknologiske udvikling vil være nået til om 100 år, men når så det pågældende årstal oprinder, kan forestillingen virke komisk, fordi man har skudt langt forbi.

Forudsigelser kan let blive personlige drømme om en bedre verden – eller et skrækscenario om en totalt spoleret verden, men der findes faktisk også videnskabelige metoder til at forudsige en given udvikling med. En af disse består i, at man „måler“ tendenserne i fortidens udvikling og forlænger dem ind i fremtiden med skyldig hensyntagen til f.eks. love og regler, der måtte påvirke udviklingen.

Denne metode vil i det følgende blive afprøvet på tre emner, der her ved årtusindskiftet har manges bevågenhed: fremtidens klima, mængden af råstoffer og den danske naturs fremtidige skæbne. Der vil ikke komme mange endegyldige spådomme, men mere blive reflekteret over, hvilke mekanismer der måske vil styre udviklingen fremover.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Fremtidens klima, råstoffer og landskaber.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig