Havet har i manges øjne været en uudtømmelig ressource og en skraldespand uden grænser. Men de sidste årtier har vist os, at ressourcerne slipper op, hvis vi ikke passer på dem. Vi har også opdaget, at selv den største spand bliver fyldt til sidst.

Alt dette har vi sådan set vidst et stykke tid, men vi afventer stadig politiske beslutninger for at kunne handle fuldt ud i overensstemmelse med vores viden. Desværre varierer grænsen mellem faglighed og politik alt efter personlige motiver og interesser. Dette giver til stadighed anledning til en ophedet debat om emner, der svarer til at drøfte, om tyngdeloven nu også er korrekt. Vi finder stadig folk inden for landbruget, der hårdnakket påstår, at kvælstofudledningerne ikke betyder noget i havet. På den anden side beskylder fiskeriet landbruget og industrien for at være skyld i det svigtende fiskeri, mens miljøfolk på deres side vil mene, at overfiskeri, skrabende fiskeredskaber og store mængder næringsstoffer har ødelagt fiskebestandene, ålegræsbælterne, muslingebankerne og stenrevene. Disse gensidige faglige beskyldninger bliver brugt politisk. Desuden er der ubalance mellem de forskellige interesser, udnyttelsen af havets ressourcer og behovet for et varieret havmiljø. Det komplicerer og sinker den politiske proces, og havet står tilbage som den store taber.

Det er imidletid vigtigt at understrege, at vi stadig kan rette op på mange af skaderne og forhåbentlig forhindre de værste skader i fremtiden. Indsatsen bliver stor og skal gøres på mange niveauer. En af de vigtigste opgaver bliver måske på pædagogisk vis at vise, hvordan havets natur og miljøforhold hænger sammen. Politikerne, borgerne, vores børn og unge skal alle forstå, hvor vi kan sætte ind, hvordan vi kan regulere forholdene, hvad der kan betale sig, og hvad det kan nytte. Alene i Danmark kan vi gøre en stor indsats, der vil have positiv virkning i fjordene og kystzonen. For at få rettet op på de åbne farvande, må vi gøre en international indsats for at få de andre lande med.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Fra viden til handling.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig