FIGUR 12-100. Flyvefisk der endte sine dage på et skibsdæk efter at være fløjet over rælingen 2 meter over vandoverfladen. Karakteristiske meget store bryst- og bugfinner. Som de fleste pelagiske fisk er den sølvfarvet på undersiden og derved svær at se for rovfisk. Set fra bugen.

.

Flyvefisken er en anden sjælden og eksotisk gæst. Den har fået sit navn, fordi den kan svæve mere end hundrede meter over havoverfladen. Det er de meget lange og tynde brystfinner, der bruges som vinger (figur 12-100).

Flyvefisken får fart på ved at bruge halen. Når den først er i luften, bruges nederste del af halefinnen som en slags ror. Flyvefisk kan nå op i mere end 2 m’s højde under deres flyveture, og hvis der er bølger endnu højere. På skibe, der krydser de store oceaner, findes ofte flyvefisk på dækket om morgenen. Flyvefisk bliver maksimalt 35 cm lange. De lever i stimer i overfladen og undgår rovfisk ved at flyve væk.

Arten Cypsilurus heterurus er observeret enkelte gange i danske farvande.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Flyvefisk, Cypselurus heterurus.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig