Der findes omkring 28.000 arter af fisk i verden, og af disse lever størstedelen i tropiske farvande. Her i Danmark lever der ca. 190 arter saltvandsfisk (marine fiskearter). Man kan ikke sige helt præcist, hvor mange arter der findes i danske farvande, for nogle er sjældne gæster, som kun optræder med års mellemrum, og andre forekommer både i salt- og ferskvand, så det kan være svært at afgøre, om de skal regnes til havets eller de ferske vandes fisk.

At der er så få arter hos os sammenlignet med varmere himmelstrøg, hænger sandsynligvis sammen med, at tropiske områder rummer langt flere forskellige levesteder, og at flere arter med specialiserede tilpasninger samtidig kræver varmt vand. Det skønnes f.eks., at 30-40 % af alle fiskearter lever omkring eller i tilknytning til tropiske koralrev. På nogle koralrev kan man finde op til 2200 arter.

Blandt vore ca. 190 arter kan omkring 106 regnes som almindelige, hjemmehørende i vores farvande, og blandt dem findes konsumfisk som torsk, sild, rødspætte, skrubbe og ising. Kun fire af vore hjemmehørende arter er pelagiske – dvs. lever i de frie vandmasser – resten er bundfisk.

Fire af de 190 arter regnes for almindelige sæsonfisk (makrel, hestemakrel, hornfisk og stenbider), mens de resterende ca. 80 må betegnes som gæster. Gæsterne fordeler sig med ca. 26 arter fra nordlige, kolde områder (f.eks. havkal, vågmær og sildekonge) og ca. 54 arter fra sydligere varmere himmelstrøg (f.eks. havbars, rød mulle og ansjos). At der er flest varmtvandsgæster skyldes, at det vand, der strømmer ind i de danske farvande, kommer syd- og vestfra.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Fiskene i de danske farvande.

Kommentarer (2)

skrev petter brandberg

Det står i artiklen: Kun fire af vore hjemmehørende arter er pelagiske – dvs. lever i de frie vandmasser – resten er bundfisk.

Jeg har søgt og søgt efter hvilke de fire er men kan ikke finde information. Kan i svare?

skrev Suzanne Rindom

Kære Petter Brandberg
Naturen i Danmark er oprindeligt et bogværk og kapitlernes/artiklernes organisering i vore onlineleksikon bærer præg heraf. Det vil af og til være vanskeligt at finde al information om et emne i en enkelt artikel.
Du kan med fordel se på denne side: https://naturenidanmark.lex.dk/.taxonomy/1492
der er den kategori, hvori artiklen ligger. I kategorien er en oversigt over artikler om fiskene i de frie vandmasser, ganske vist flere end fire, men nogle af de nævnte er både bundlevende og pelagiske.
Håber at dette hjælper.

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig