FIGUR 17-9. Granskoven er i de første 30-50 år efter plantning så mørk, at bunden er uden grønne planter og dækket af døde nåle, kviste og kogler. Med stigende alder og lystilgang kommer først mosser og siden skyggetålende urter og vedplanter.

.

Som allerede nævnt kan man stort set opleve granskoven på en hvilken som helst skovtur, men rød-granen har nok sine bedste voksesteder i vore største skovmassiver: i Rold Skov, ved Silkeborgsøerne, i Frijsenborgskovene og i Gribskov i Nordsjælland, samt i de store hedeplantager, feks. Gludsted Plantage.

Rold Skov er kendt for sine store, tætte bevoksninger af gammel gran, selv om stormfald har gjort kraftige indhug i dem. I 1981-stormen faldt 550.000 m3 rød-gran i Rold Skov, svarende til næsten halvdelen af hele Danmarks årshugst. Rold skov har også en af landets tætteste krondyrbestande, og krondyrene opholder sig ofte i granmassiverne, ligesom man kan være heldig at opleve en af skovens mange spurvehøge eller skovhornugler mellem granerne.

I Frijsenborgskovene og i statsskovene ved Silkeborg findes nogle af landets største og ældste graner, foruden rød-gran også store gamle sitkagraner, douglasgraner og nobilisgraner, som i mange tilfælde når en højde på over 40 m.

Gribskovs indre rummer tætte nåletræsområder. Mange er dog præget af stormfald, tørke og barkbilleangreb og er under konvertering til løvskov. Gribskov rummer også mange moser med stort indslag af spredte rød-graner, som ikke har fået skygget de nederste grene bort og derfor er grønne til jorden. I mange år kom granen på rådhuspladsen i København fra Gribskov. Gribskovs moser og granbevoksninger er der gode muligheder for at møde granskovspecialister som svaleklire, hvinand, nøddekrige og korsnæb.

Også i Rågårds Mose i Store Dyrehave syd for Gribskov er der mulighed for at gå tur i næsten urørt skov af gran og birk.

Vil man opleve den klassiske hedeplantage med store granmassiver, er Gludsted Plantage en mulighed. Gludsted Plantage er en forholdsvis ung plantage. Den blev anlagt i 1850'erne og er stadig domineret af enorme, ensartede granplantninger kun afbrudt af brede brandbælter og nogle få åbne hedearealer.

På Midtfyn trives rød-granen rigtig godt, og f.eks. er Ravnholtskovene og Brahetrolleborg gode steder at opleve store rød-graner. Til gengæld trives rød-granen dårligt i Storebæltsområdet, sandsynligvis på grund af den lave sommernedbør.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Eksempler på granskove.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig