Dværgterne

Dværgternen er vores mindste terne. Denne korthalede fugl har en karakteristisk „hidsig“ flugt. Den bevæger vingerne med væsentlig højere hastighed end de større og mere almindelige slægtninge, fjord- og havterne.

Dværgternen kan opleves ved mange danske strande i juli-august, hvor badesæsonen er på sit højeste. Når den spejder efter fisk i overfladen, står den med svirrende vinger helt stille i luften. Så styrtdykker den pludselig lodret ned i vandskorpen og kommer lynsnart op igen, ofte med en lille fisk i næbbet.

Med godt 450 ynglepar er dværgternen en fåtallig ynglefugl her i landet. De fleste yngler i kolonier på ø-reservater med adgangsforbud. De største koncentrationer findes i Vadehavet samt på Limfjordstangerne og Læsø. På Øerne er der kun få kolonier tilbage. Dværgternen yngler meget sjældent ved indlandssøer, der har et maritimt præg som f.eks. Tissø i Vestsjælland.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Dværgterne.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig