Dværgternen er vores mindste terne. Denne korthalede fugl har en karakteristisk „hidsig“ flugt. Den bevæger vingerne med væsentlig højere hastighed end de større og mere almindelige slægtninge, fjord- og havterne.

Dværgternen kan opleves ved mange danske strande i juli-august, hvor badesæsonen er på sit højeste. Når den spejder efter fisk i overfladen, står den med svirrende vinger helt stille i luften. Så styrtdykker den pludselig lodret ned i vandskorpen og kommer lynsnart op igen, ofte med en lille fisk i næbbet.

Med godt 450 ynglepar er dværgternen en fåtallig ynglefugl her i landet. De fleste yngler i kolonier på ø-reservater med adgangsforbud. De største koncentrationer findes i Vadehavet samt på Limfjordstangerne og Læsø. På Øerne er der kun få kolonier tilbage. Dværgternen yngler meget sjældent ved indlandssøer, der har et maritimt præg som f.eks. Tissø i Vestsjælland.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Dværgterne.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig