I bundmorænelandskabet foran nutidsgletsjere og i istidslandskabet i Danmark optræder egentlige morænebakker, som strækker sig i isbevægelsens retning. Denne særlige bakketype, der kaldes drumlinbakker, kendes bl.a. fra Nordfyn og Midtsjælland. De mest typiske drumlinbakker i Danmark findes dog syd for Kolindsund på Djursland, hvor bakkerne er 1-2 km lange, 10-30 m høje og strømlinjede i isens bevægelsesretning. Bakkernes højeste punkt ligger, som det er typisk for drumlinbakker, i den ende, der vender mod isbevægelsen.

Det er vanskeligt at give en udtømmende forklaring på drumlinbakkers dannelse, fordi de er opstået inde under isen. Bakkernes udbredelse, form og indhold af sedimenter – suppleret med teoretiske betragtninger over virksomme processer ved gletsjerbunden – er altså det eneste grundlag, man har for en tolkning af disse særprægede terrænformer.

Afsnittet fortsætter efter boksen.

Boks

FIGUR 16-34 (a). Model for dannelse af drumlinbakker. A) Gletsjer med et forland bestående af leret moræneler og grus.

.

FIGUR 16-34 (b). Model for dannelse af drumlinbakker. B) Isen har overskredet området, og der udvikles drumlinbakker med en kerne af grus.

.

FIGUR 16-34. Model for dannelse af drumlinbakker. A) Gletsjer med et forland bestående af leret moræneler og grus. B) Isen har overskredet området, og der udvikles drumlinbakker med en kerne af grus. Ill.: Jørgen Strunge, delvis efter Boulton, 1987.

Afsnit fortsætter her.

Man kunne forestille sig, at en del af forklaringen ligger i, at forskellige sedimenttyper reagerer forskelligt, når de overskrides af en gletsjer (figur 16-34). Sedimenter som grus vil være modstandsdygtige over for en fremrykkende gletsjer og kunne modstå isens tryk, mens bløde, lerede sedimenter lettere fjernes og omlejres. Porevandstrykket vil nemlig være lavt i den veldrænede grusaflejring; her vil isens effektive tryk på underlaget derfor være stort, og det resulterer i en stor sedimentstyrke. Det modsatte gælder lerholdigt moræneler. De to sedimenttyper vil således reagere forskelligt på gletsjerens bevægelse hen over området; partier af blødt, lerholdigt moræneler vil forholdsvis let blive fjernet og omlejret, så der efterhånden udvikles drumlinbakker med en kerne af stabilt grus.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Drumlinbakker.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig