I de seneste århundreder er der blevet gennemført adskillige landvindingsprojekter i Danmark. Man skelner mellem inddigninger og inddæmninger. Ved inddigning beskyttes arealer, der ligger over det normale havniveau mod oversvømmelser. Diget funderes normalt på eksisterende aflejringer, som ligger over havniveau. Ved inddæmning er formålet at afskære et fladvandet havområde med henblik på efterfølgende udpumpning af havvandet, så der vindes nyt land til græsning eller dyrkning af afgrøder. Det er samtidig ofte formålet at beskytte bebyggelse og strandenge mod oversvømmelse.

Inddæmning og inddigning i Danmark er først og fremmest udført i fjorde og små bugter langs områder i Limfjorden, Det Sydfynske Øhav og Smålandshavet. Nogle af de mest omfattende inddigninger findes imidlertid på Lolland og Falster ud mod den åbne Østersøkyst. Den største inddæmning af et havområde er Lammefjorden ved Holbæk.

Der er ved inddæmning og inddigning i Danmark indvundet ca. 370 km2 havbund og ca. 300 km2 marsk. Herudover er vandstanden reguleret med dæmninger og sluser i et område på yderligere ca. 490 km2.

Det er dog først og fremmest Vadehavet i Sydvestjylland, som man forbinder med inddigning og landvinding. Her er denne aktivitet foregået siden begyndelsen af 1500-tallet, og visse kilder angiver endog aktiviteter i begyndelsen af 1400-tallet.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Det danske vadehav og større landvindingsprojekter.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig