FIGUR 9-1. Dyrkede marker er et levested præget af mange og store forstyrrelser gennem året. De er fatale for de planter og dyr, der ikke er tilpasset de mange og for naturen uforudsigelige forstyrrelser.

.

Markerne er skabt af landbruget og er i udseende og levevilkår meget forskellig fra oprindelige danske naturtyper. Den dyrkede mark udgør et stærkt forstyrret, næringsstofberiget og „forenklet“ miljø, og er dermed et meget krævende levested for de vilde planter og dyr.

Der lever da også kun meget få arter af pattedyr, fugle, padder og krybdyr i markerne. Udfordringerne er især de lange perioder uden vegetation, de årlige skift mellem afgrøderne og de hyppige, voldsomme og delvist uforudsigelige forstyrrelser som pløjning, sprøjtning og høst (figur 9-1). Og markerne er ikke alene et ustabilt levested. Ustabiliteten har også ændret karakter med årene, med ændrede afgrødetyper, driftsformer og bedriftsstruktur – ikke mindst i de seneste årtier.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet De vilde markplanters levevilkår.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig