De første moderne mennesker (Homo sapiens sapiens), der opstod for ca. 200.000 år siden, må have levet i gåafstand fra ferskvand. Nogle forskere, der studerer menneskets første tid, forestiller sig, at de første stammer i Afrika levede ved søer, hvor de kunne fiske, samle muslinger, bade og få rigeligt med vand til alle daglige gøremål. Andre forestiller sig det første moderne menneskeliv langs Sydafrikas kyster med rigelig forsyning af marine skaldyr, tilløb af ferskvand og beskyttende klippehuler til overnatning og ly for regn og rovdyr.

Menneskets tilbøjelighed til at slå sig ned tæt på ferskvand eller havet har sikret en større rigelighed af let tilgængelige proteiner, og flere mener, at vores fortrolighed med vand stammer herfra. At nærhed til vand kan forklare spædbørns reflektoriske evne til at lukke for luftvejene, hvis de dykkes under vand. At nærhed til vand næsten er præget ind i vore gener og i kulturen, så vi derfor føler os trygge og bedst tilpas dér. Måske er der noget om snakken. Det gør det i hvert fald lettere at forstå, at vi i dag gerne betaler kassen for at bo tæt på søer og kystvande.

Det er velkendt, at de første større kulturer med mange mennesker, byer, templer, paladser og skriftsprog opstod på grund af rigeligt med vand og dermed rigeligt med mad fra landbrugsproduktionen. De første og vigtigste af disse kulturer opstod langs floderne Eufrat og Tigris i nutidens Irak, langs Nilen i Egypten og ved søerne i Jordan-dalen for 11.000 år siden. Tidvise oversvømmelser fra de store floder førte fint materiale med plantenæringsstoffer ud over markerne, og man udnyttede flodernes vand til kunstvanding for at sikre et højt, stabilt udbytte året rundt.

De ældste tegn på det agerbrug, kulturerne udviklede sig på med dyrkning af emmerhvede, enkorn, byg, linser og bønner, stammer fra Jordan-dalen. Det lidt senere husdyrbrug har man fundet spor af i de lave dale i Zagrosbjergene, dér hvor nutidens Tyrkiet, Irak og Iran mødes. Her havde man tæmmet geder, får og snart efter tillige svin og kvæg. Senere gentog den samme kulturhistorie sig i områderne langs de pakistanske, indiske, kinesiske og sydøstasiatiske floder.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet De tidligste tider.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig