Kigger man om dagen i afgrøden, ser man som nævnt ikke umiddelbart ret mange insekter. Det kan naturligvis skyldes, at de, som bladlusene, er små og sidder skjult i aks og bladhjørner og derfor er svære at opdage. Dertil kommer, at de fleste planteædende insekter, der sidder oppe i vegetationen, oftest er grønlige og sidder meget stille. Rovdyr bevæger sig derimod meget mere rundt. Men dem vil man ikke så let se om dagen. Mange af dem har nemlig døgnrytmer, hvor de i de lyse dagtimer er inaktive, holder sig skjult i eller kun bevæger sig nede ved jordoverfladen. Om dagen skjuler de mange rovinsekter sig således under sten, ved rodhalse og i sprækker i jorden. Det gælder især de større løbe- og rovbiller og edderkopper, men også nogle svampeædende insekter. Om natten kommer rovinsekterne frem og jager på jordoverfladen eller – for de mindres vedkommende – også oppe i vegetationen.

Bevægelser op og ned gennem vegetationen er også ofte en del af en døgnrytme. En del rovbillelarver, især larver af de talrige Tachyporus-rovbiller, rykker i løbet af natten opad, fra jordoverfladen op i vegetationen, hvor de bl.a. kan finde føde i form af bladlus, smålarver eller svampesporer. Hen imod daggry går det nedad igen. Her skyldes døgnrytmen nok også de små tyndhudede billelarvers behov for et fugtigt mikroklima. Om dagen tvinger den lave luftfugtighed dem til at forblive nær jordoverfladen, mens nattens højere luftfugtighed tillader dem at vandre opefter.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Døgnrytmer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig