.

„Da det 20. århundrede begyndte, opfattede folk stadig Jorden som uendelig og uden grænser. De højeste bjerge var endnu ikke besteget, de dybeste oceaner aldrig besøgt, og et uhyre vildnis af tropiske regnskove strakte sig tværs over kontinenterne omkring Ækvator. Nu er vi færdige med at kortlægge den fysiske verden, og vi har målt de svindende resurser. I løbet af et menneskeliv har eksploderende menneskepopulationer reduceret vildnisset til truede naturreservater.“ Edward O. Wilson 1994 (oversat uddrag)

Biodiversitet er betegnelsen for livets mangfoldighed i alle dets afskygninger. Det er et emne, der har fået ekstraordinær stor opmærksomhed i international og national politik og i forskningen gennem de sidste 20 år. Startskuddet var FN’s konference om biodiversitet i Rio i 1993, og baggrunden var biodiversitetens styrtende tilbagegang stort set overalt i verden.

I FN, EU og i Danmark havde vi forpligtet os til at stoppe tilbagegangen i biodiversiteten inden 2010. Det skete ikke. I EU og Danmark har man siden besluttet, at tilbagegangen i stedet skal stoppes inden 2020. I den såkaldte politiske virkelighed er der imidlertid ikke tegn på, at det vil ske. Foråret 2012’s internationale tophistorie var, at 10 % af de europæiske sommerfugle er i færd med at uddø, og at de hårdest ramte lande var Holland og Danmark med det intensive landbrug, som forarmer den flora, sommerfuglene er afhængige af.

På det nationale plan var en af tophistorierne, at dele af landbruget opfordrede til civil ulydighed mod en lov om etablering af 10 m brede bræmmer langs vandløbene for at begrænse vandforureningen fra markerne. Dertil kan føjes, at den aktive modstand fra lokale lodsejere og deres politiske støtter endegyldigt har forhindret, at der bliver en nationalpark ved Skjern Enge. Og endnu engang udskød man planerne om Nationalpark Kongernes Nordsjælland, selv om staten ejer en stor del af arealerne, og hele 90 % af de lokale borgere er for.

Det følgende skal handle om noget mindre sprængfarligt end de politiske vanskeligheder med at få bragt verdens biodiversitet på fode, nemlig de forskellige emner, der er knyttet til biodiversiteten i Danmarks ferske vande med kransnålalger, planter, insekter, fisk og padder som gennemgående eksempler. Men først mere om selve begrebet biodiversitet, og hvordan man måler det.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Biodiversitet i ferskvand.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig