Betydningen af isolation

FIGUR 15-10. Isolationens betydning for indvandring, forsvinden og forventet antal arter på øer tæt på eller fjernt fra fastlandet. En ø, der ligger nærmere fastlandet end en anden ø af samme størrelse, må forventes at have en højere indvandringshastighed, og det antal af fastlandets arter, der overhovedet kan nå frem til den, vil være større. Øer tæt på fastlandet har højere ligevægtsartstal end fjerntbeliggende øer.

.

Artsantallet på øer er ikke blot afhængigt af arealet, men også af hvor svært det er for organismer at komme dertil. Jo mere isoleret en ø ligger, desto færre arter har den. Afstand fra fastlandet kan benyttes som et mål for isoleringsgraden. MacArthur-Wilson-modellen kan også kaste lys over dette forhold.

Isoleringsgraden kan ikke forventes at have større indflydelse på den hastighed, hvormed arter forsvinder, men til gengæld må indvandringshastigheden forventes at falde med øget afstand fra fastlandet til øen. Indvandringskurven for en fjern ø vil derfor ligge under kurven for en nær ø. Skæringspunktet mellem kurverne for indvandring og forsvinden kommer herved for en fjerntliggende ø til at ligge længere til venstre i skemaet, svarende til et lavere artsantal (figur 15-10).

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Betydningen af isolation.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig