FIGUR 13-25. Agerhøns, der kryber sammen på en bar, snedækket mark.

.

FIGUR 13-26. Udviklingen i jagtudbyttet af agerhøne 1941/42-1994/95.

.

Det er ofte om vinteren, at man får øje på agerhønseflokken. Især hvis der er nyfalden sne (figur 13-25). Fra bilen ser man gerne 7-8 tætliggende „knolde“ klumpet sammen på marken. Men kigger man nærmere efter, kan det vise sig at være en flok agerhøns, der trykker sig sammen i vinterkulden. Denne hønsefugl er standfugl og forbliver i sit yngleområde året rundt.

Agerhønsene er blevet lidt nemmere at få øje på, fordi skjulestederne er væk. Diger, markveje, skel, hegn, udyrkede vilde hjørner og andre småbiotoper er i vidt omfang blevet nedlagt for at opnå store, ensartede dyrkningsflader. Agerhønen er af denne grund og som følge af fødemangel gået meget tilbage over de seneste årtier, se boks 9-3 i Pesticidernes direkte betydning.

Tilbagegangen har bl.a. givet sig udtryk i et markant fald i jagtudbyttet siden 1960 (figur 13-26). Et fald, der er sket på trods af, at jægerne som kompensation har øget udsætningen af kunstigt opformerede „skydefugle“.

Vejviser

Værket Naturen i Danmark i fem bind udkom i årene 2006-2013. Teksten ovenfor er kapitlet Agerhøne.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig